ЏУДО МОРАЛНИ КОДЕКС

20/08/2023

Оснивач џудоа Џигоро Кано је сматрао да драгоценост борилачког спорта није само у техници помоћу које се савладава противник, већ и у васпитању сваког борца. Сматрао је да борци пре свега треба да буду добри и квалитетни људи. Из тог разлога је на основу Бушидо кодекса и једним од фундаменталних принципа џудоа „Заједничка добробит и корист“ (Jita-Kyoei) осмислио скуп вредности и етике – Џудо морални кодекс.

Морални кодекс би сваки џудиста требао да примењују на татамију и у целокупном животу. У наставку следи опис 8 вредности које би сваки џудиста требао код себе развијати и усавршавати:

ХРАБРОСТ

Бити храбар значи да се суочиш са тешким тренуцима без неустрашивости. Храброст је увек радити оно што је исправно. Битно је знати да храброст не зависи од висине, узраста, способносни… – наша унутрашња снага је величина наше храбрости! Борци су увек храбри!

Понашај се неустрашиво када би најрадије побегао!

ПОШТОВАЊЕ

Без поштовања се не може створити поверење. Без поверења ни једно учење се не може дати, нити примити. За џудисте поштовање се изражава према: тренеру, противнику, другару, судији, старијем, млађем, слабијем, јачем, према свима у сваком тренутку.

Не чини другоме оно што не желиш да теби чине!

ИСКРЕНОСТ

Искреност подразумева истинитост у речима, делима, мислима, да нам је једно и у уму и у срцу и у дејству. Она подразумева целовитост човека. Искрен човек уважава у друштву поштовање и поверење. Нека ти је увек на памети изрека ,,Ко призна – пола му се прашта”.

Буди искрен према себи и другима! Не говори лажи.

ПРИЈАТЕЉСТВО

Искрено пријатељство се заснива на љубави, разумевању, поштовању и међусобном поверењу. Прави пријатељ је искрен. Подржавајте свог пријатеља. Помажите му. Будите срећни када ваш пријатељ нешто постигне!

Увек будите добар пријатељ који је од помоћи.

ЧАСТ

Част значи одржати дату реч. Частан човек увек држи своја обећања. Свако нарушавање части даје осећај стида. Част је важна вредност за сваког џудисту. Урадите оно што је исправно и држите се својих принципа. Будите неко ко се понаша племенито и исправно.

Будите поштени у уверењима и делима!

СКРОМНОСТ

Бити скроман значи говорити о себи без поноса. Скроман значи умерен, који зна за меру, који не жели да се истиче, који није дрзак ни наметљив. О себи увек говори без ароганције. Пази да не будеш лажно скроман – то је један од најопасијих облика сујете. Буди скроман и понизан у понашању, одевању и живљењу и лако ћеш наћи радост и задовољство. Нека те успех не понесе да имаш високо мишљење о себи. Када победиш или изгубиш честитај своме противнику. Скромност је узвишено осећање.

Немојте бити хвлисави и сујетни!

ПРИСТОЈНОСТ

Пристојност је љубазност према другима. Бити пристојан значи бити учтив и односити се према свима са поштовањем и уважавањем. Пристојност означава људску доброту, поштовање вредности или слабости других, а скромност према себи. Изузетно је важно да будете пристојини према свом учитељу, да поштујете његово знање и да се трудите да своје знање проширујете. Пристојан џудиста је добар пример правог џудо духа и поштовања џудо принципа.

Будите увек учтиви и љубазни према свима!

САМОКОНТРОЛА

Самоконтрола је када умете да ућуткате своју љутњу или да одложимо своје задовољство. Имати самоконтролу значи имати управљати над собом и својим поступцима. Самоконтролом бирамо прави пут. Увек треба добро размислити пре него што се нешто каже или уради. Не треба дозволити емоцијама да преовладају.

Држите контролу над собом, својом енергијом и емоцијама!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *